Idegenforgalom helyi adóztatásának vizsgálata európai és hazai vonatkozásban

Gróf, Katalin (2020) Idegenforgalom helyi adóztatásának vizsgálata európai és hazai vonatkozásban. PhD, Soproni Egyetem.

[thumbnail of Ertekezes_Grof_Katalin.pdf]
Preview
PDF
Ertekezes_Grof_Katalin.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Grof_Katalin_Theses.pdf]
Preview
PDF
Grof_Katalin_Theses.pdf

Download (158kB) | Preview
[thumbnail of Grof_Katalin_Tezisfuzet.pdf]
Preview
PDF
Grof_Katalin_Tezisfuzet.pdf

Download (328kB) | Preview
[thumbnail of Ertekezes_Grof_Katalin.Text.Marked.pdf]
Preview
PDF
Ertekezes_Grof_Katalin.Text.Marked.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Az értekezés alapvető célja az idegenforgalmi adóztatás európai és hazai szabályozásának és gyakorlatának feltérképezése, az adóztatás gyakorlati tapasztalatainak feltárása és elemzése, az adónem területi egyenlőtlenségeinek enyhítésére vonatkozó javaslat tétele és az adóelkerülés elleni küzdelem hatékonyságának megítélése. A szakirodalom és a jogszabályi környezet tanulmányozása és feldolgozása megfelelő kiindulási alapot biztosít a kutatás szerteágazó vizsgálódásainak. Az elemzés többféle módszertani eljárást is alkalmaz, annak érdekében, hogy az idegenforgalmi adóztatásnak, mint a tudományterület egy specifikus részének kiterjedt, sokoldalú vizsgálata minél komplexebb eredményeket biztosítson. A kutatás első lépésként az Európában alkalmazott idegenforgalmi adóztatási rendszereket kívánja tipizálni, azért, hogy a magyar rendszert az európai országok csoportjai közt pozícionálni tudja. A különböző szekunder adatbázisokból nyert információk és adatok lehetőséget biztosítanak az adónem részletes elemzésére, melynek során először az adóztatási gyakorlat országos tapasztalatait tárja fel. Mivel a vizsgálatok során kimutathatók az egyes magyar területi egységek közt számottevő különbségek, az európai csoportosítás nyomán a megyék klaszterelemzése is megvalósul. A lokális szintű elemzés a települések közt egy új mutató, az önkormányzatok idegenforgalmi koncentráltsági indexe segítségével állít rangsort, ami a kutatás többi vizsgálatához is használható. A szekunder adatok elemzése rámutat, hogy az adónem révén hazánkban kialakultak területi egyenlőtlenségek, amelyek mérséklésére a szerző egy modell formájában tesz javaslatot. A modell a települések idegenforgalmi adóbevétele közti különbségek enyhítését az önkormányzatok közti együttműködés erősítésében látja. A szakirodalom és az adóztatás gyakorlati tapasztalatai egyaránt azt mutatják, hogy az idegenforgalommal bíró települések konzisztens célja az idegenforgalmi adóból származó bevételeik növelése. Az adóbevétel gyarapítására különféle közvetett eszközök is az önkormányzatok rendelkezésére állnak, melyek közül kiemelt jelentőséggel bír az adóellenőrzés. Az ellenőrzés hatékonyságát nehéz megítélni, az értekezés azonban empirikus kutatás segítségével feltárja, hogy a hatékonyságra a hivatali szervezeti korlátok és a helyi adottságok mellett az ellenőrzési módszerek használatának korlátai is hatással vannak-e.

Item Type: Thesis (PhD)
Divisions: Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (Sopron) - (2017. január 31-ig Közgazdaságtudományi Kar, Sopron) > Széchenyi István Gazdálkodás-és Szervezéstudományi Doktori Iskola
Discipline label: social sciences > business and management
Hungarian title label: Idegenforgalom helyi adóztatásának vizsgálata európai és hazai vonatkozásban
English title label: Analysis of local tourist taxation in Europe and in Hungary
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Ambrus, Dr. Rita Anna
egyetemi docens, Széchenyi István Egyetem
UNSPECIFIED
Item ID: 745
Creators: Gróf, Katalin
Identification Number: 32008591
Date Deposited: 08 Dec 2020 08:52
Last Modified: 23 Oct 2021 14:05
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/745

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year