Forgácsolt polimer alkatrészek gyártási és termékváltási idejének optimalizálása

Farkas, János (2018) Forgácsolt polimer alkatrészek gyártási és termékváltási idejének optimalizálása. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[thumbnail of Farkas_János_Disszertáció_20180408.pdf]
Preview
PDF
Farkas_János_Disszertáció_20180408.pdf

Download (8MB) | Preview
[thumbnail of farkas_janos_magyar.pdf]
Preview
PDF
farkas_janos_magyar.pdf

Download (807kB) | Preview
[thumbnail of farkas_janos_angol.pdf]
Preview
PDF
farkas_janos_angol.pdf

Download (714kB) | Preview
[thumbnail of Farkas_Janos_Disszertacio.Text.Marked.pdf]
Preview
PDF
Farkas_Janos_Disszertacio.Text.Marked.pdf

Download (8MB) | Preview

Abstract

A dolgozat célja - valós ipari adatokat, valamint tapasztalatot felhasználva-, hogy a műanyagok forgácsolása során felmerülő gondokra megoldást találjon a folyamat ismeretének kibővítésével. Egy előzetes kutatás során a leggyakrabban előforduló problémák derültek ki, amik a forgácsoló erőhöz, a felületi érdességhez, a szerszámkopáshoz, és a nem megfelelő hőkezeléshez köthetők. A forgácsolás, azon belül az esztergálás elméleti hátterének bemutatásán kívül a témához kapcsolódó szakirodalmak elemzése alkotja a második fejezetet. Ezt követi a felhasznált eszközök, módszerek és anyagok bemutatása. A forgácsolóerő méréséhez alkalmazott háromirányú piezoelektromos erőmérő szenzort az irodalomkutatás alapján gyakran alkalmazzák a kutatások során. A tapintásos felületi érdesség mérés az iparban elterjedt, gyakran alkalmazott módszer. Cél az iparihoz nagyon hasonló körülmények megteremtése, ez indokolta a termelésben is használt eszterga megmunkáló központ, és gyártásban is használt szerszámok alkalmazását. A felhasznált anyagok alapvetően jellemzőek a műanyagforgácsoló iparra, ezen kívül még több különleges műszaki műanyag kerül felhasználásra. A mérési eredményeinek kiértékelése a forgácsolási paraméterek (előtolás, forgácsoló sebesség, fogásvétel), a szerszámozási paraméterek (csúcsrádiusz, élelhelyezési szög, lapkagyártmány), a hűtőközeg és a kopás hatását mutatja be a felületi érdességre, és a forgácsolóerőre, grafikonok segítségével. A felületi érdesség a Bauer-formula műanyagokra optimált alakjával nagyobb pontossággal határozható meg, a forgácsolóerő kiszámításához pedig fajlagos forgácsolóerő határozható meg. A dolgozat ezen kívül foglalkozik a kopás hatásaival, és megjelenési módjaival. A hőkezeléshez kapcsolódó mérések eredményei a termék falvastagságának, valamint a fűtési és hűtési sebességnek a hatását mutatják be a termék felületének és legbelső pontjának hőmérséklet-különbségére.

Item Type: Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords: Forgácsolás, Műanyag, Esztergálás, Forgácsolóerő, Felületi érdesség, Hőkezelés
Divisions: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > material sciences and technologies
Hungarian title label: Forgácsolt polimer alkatrészek gyártási és termékváltási idejének optimalizálása
English title label: Optimisation of setup period and production time for thermoplastics machining
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Csanády, Prof. Dr. Etele
Egyetemi tanár
Csóka, Porf. Dr. Levente
Egyetemi tanár
Item ID: 642
Creators: Farkas, János
Identification Number: 3357734
Date Deposited: 11 Apr 2018 09:19
Last Modified: 17 Jan 2023 09:13
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/642

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year