Papp, Éva Annamária (2018) Fafelületek attribútumainak elemzése a nedvesíthetőség vonatkozásában, különböző fafajokon. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.
Preview |
PDF
Papp Éva Annamária PhD dolgozat.pdf Download (5MB) | Preview |
Preview |
PDF
Tézisfüzet - Papp Éva Annamária.pdf Download (840kB) | Preview |
Preview |
PDF
Thesis book - Éva Annamária Papp.pdf Download (695kB) | Preview |
Preview |
PDF
Papp_Eva_disszertacio.Text.Marked.pdf Download (8MB) | Preview |
Abstract
Jelen disszertáció, folyadékok peremszögének változását vizsgálja lucfenyő (Picea abies), bükk (Fagus sylvatica L.), nyír (Betula pendula) és kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) faanyagok felületén, csiszolás, illetve természetes és mesterséges öregítés hatására. A felületi érdesség nedvesíthetőségre gyakorolt hatásának vizsgálatára, desztillált víz peremszögének vizsgálatával került sor. Öregítés hatására bekövetkező, a faanyag felületi rétegében fellépő változások tanulmányozására a peremszög vizsgálatokon túl, kémiai és FTIR vizsgálatokkal került sor. A vizsgált érdesség tartományban (csiszolószemcse finomság: 60-600) végzett kutatás alapján, peremszög változás tekintetében három jól elkülöníthető érdesség tartomány határozható meg, minden vizsgált fafaj esetében. A természetes és mesterséges öregítés peremszögre gyakorolt hatásainak vizsgálatai alapján a mesterséges öregítés hatására bekövetkező felületi módosulások nagyobb mértékű változást okoznak különböző folyadékok (desztillált víz (poláris és diszperzív) és dijódmetán (diszperzív)) peremszögének és a faanyag felületi energiájának tekintetében, a természetes öregítéshez viszonyítva. A felületi réteg kémiai összetételének változása miatt, fafajtól és járulékos anyag tartalomtól függetlenül, a fafelületek polaritása megváltozik. A bekövetkező felületi kémiai változások poláris és diszperzív folyadékok peremszögében nagyobb mértékű változást okoznak, diszperzív folyadék peremszög változásához viszonyítva. 240 h időtartamú mesterséges öregítés hatására, a felületen mérhető peremszög (desztillált víz) a kezdeti, frissen megmunkált faanyagon mérhető érték alá csökken. A felületi réteg kémiai változásait a faanyag fő összetevőinek (cellulóz, hemicellulózok és lignin) degradációja befolyásolja, amely változás totál-fenol és összes oldható szénhidrát tartalom, valamint FTIR vizsgálatokkal megfelelően nyomon követhető.
Item Type: | Thesis (PhD) |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Faanyag, Felületi érdesség, Felületi energia, Nedvesíthetőség |
Divisions: | Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola |
Discipline label: | engineering and technology > wood industry |
Hungarian title label: | Fafelületek attribútumainak elemzése a nedvesíthetőség vonatkozásában, különböző fafajokon |
English title label: | Analysis of wood surface attributes, with special regard to the wettability of different wood species |
Supervisor label: | Témavezető neve Supervisor scientific name label Email Csiha, Dr. Csilla egyetemi docens, habilitált doktor, Soproni Egyetem - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Csóka, Prof. Dr. Levente egyetemi tanár, DSc., Soproni Egyetem - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar |
Item ID: | 633 |
Creators: | Papp, Éva Annamária |
Identification Number: | 3310384 |
Date Deposited: | 04 Jan 2018 09:08 |
Last Modified: | 08 Oct 2019 13:58 |
URI: | http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/633 |
Actions (login required)
View Item |