A fa szemcsés halmazok tömörítésének rheológiája és energetikája a pelletálási tartományban

Kocsis, Zoltán (2015) A fa szemcsés halmazok tömörítésének rheológiája és energetikája a pelletálási tartományban. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[thumbnail of Kocsis_Zoltan_ertekezes.pdf]
Preview
PDF
Kocsis_Zoltan_ertekezes.pdf

Download (16MB) | Preview
[thumbnail of Kocsis_Zoltan_magyartezis.pdf]
Preview
PDF
Kocsis_Zoltan_magyartezis.pdf

Download (112kB) | Preview
[thumbnail of Kocsis_Zoltan_angoltezis.pdf]
Preview
PDF
Kocsis_Zoltan_angoltezis.pdf

Download (107kB) | Preview
[thumbnail of Kocsis_zoltan_PhD_ertekezes.TextMark.pdf]
Preview
PDF
Kocsis_zoltan_PhD_ertekezes.TextMark.pdf

Download (16MB) | Preview

Abstract

A disszertáció a faalapú por-forgács halmazok nagynyomáson történő tömörödésének folyamatait mutatja be a pelletálással összefüggésben lucfenyő (Picea abies), tölgy (Quercus sp.) és akác (Robinia pseudoacacia) fafajokon. A nagy nyomáson előállított pellet mechanikai tulajdonságai számos tényezőtől függnek. A legfontosabb tényezők a fafaj, a szemcseméret, a nedvességtartalom, a préselési nyomás, a préselési sebesség, a deformáción tartási idő, a nyomófej átmérő és a préselési hőmérséklet. A dolgozat ezen tényezők befolyásoló hatását megvizsgálta, majd következtetéseket tett. A por-forgács halmazok nagy nyomáson történő tömörítése során bekövetkező mechanikai változások, a σ-ε viszony leírása a nem-lineáris rheológia módszerével történik, mivel a faanyag nem-lineáris viszkoelasztikus tulajdonsággal rendelkezik. Ebből adódóan a tömörítés folyamata alatt a faanyaghalmaz rugalmassági modulusa nagymértékben növekszik, majd a folyamat végén a kialakult pellet maradó deformációt szenved. A maradó deformáció mértéke határozza meg a pellet tulajdonságát, elsősorban a sűrűségét. A disszertáció kiemelten fontosnak tartja az egyes befolyásoló tényezők a por-forgács halmazok tömörítési folyamataira gyakorolt hatásának teljes körű vizsgálatát, majd a kapott eredmények alapján új mechanikai modellek, elméleti összefüggések kidolgozását. Ezek alapján kidolgozásra került a relatív falsúrlódással összefüggő kitolási erő-, és a segítségével levezetett nyomástartáshoz szükséges préscsatornahossz közelítő mechanikai modellezése, illetve dimenzióanalízis módszerével megalkotásra került a préselési energiaszükséglet számítására egy olyan dimenzió nélküli kritériumegyenlet, amely univerzálisan (fafajtól függetlenül) jellemzi a faalapú por-forgács halmazok nyomás-sűrűség változását a tömörítési munka és a préshőmérséklet függvényében különböző pelletátmérők mellett adott szemcseméret tartományban. A kutatás eredményei a gyakorlat számára hasznosíthatók és nagyban hozzájárulnak a faalapú por-fogács halmazok tömörödésével összefüggő elméleti ismeretek bővítéséhez.

Item Type: Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords: por-forgács halmazok, tömörítés, rheológia, relatív falsúrlódás, dimenzió nélküli számok
Divisions: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > material sciences and technologies
Hungarian title label: A fa szemcsés halmazok tömörítésének rheológiája és energetikája a pelletálási tartományban
English title label: The compression rheology and energetics of wood particle sets at pelleting range
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Varga, Prof. Dr. Mihály
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
Csanády, Prof. Dr. Etele
egyetemi tanár
UNSPECIFIED
Item ID: 483
Creators: Kocsis, Zoltán
Identification Number: 2981135
Date Deposited: 09 Jan 2015 10:41
Last Modified: 10 Dec 2015 14:46
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/483

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year