Fafelületek attribútumainak elemzése a nedvesíthetőség vonatkozásában, különböző fafajokon

Papp Éva Annamária Fafelületek attribútumainak elemzése a nedvesíthetőség vonatkozásában, különböző fafajokon. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[img]
Preview
PDF
Papp Éva Annamária PhD dolgozat.pdf

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
PDF
Tézisfüzet - Papp Éva Annamária.pdf

Download (820Kb) | Preview
[img]
Preview
PDF
Thesis book - Éva Annamária Papp.pdf

Download (679Kb) | Preview
[img]
Preview
PDF
Papp_Eva_disszertacio.Text.Marked.pdf

Download (8Mb) | Preview

Abstract

Jelen disszertáció, folyadékok peremszögének változását vizsgálja lucfenyő (Picea abies), bükk (Fagus sylvatica L.), nyír (Betula pendula) és kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) faanyagok felületén, csiszolás, illetve természetes és mesterséges öregítés hatására. A felületi érdesség nedvesíthetőségre gyakorolt hatásának vizsgálatára, desztillált víz peremszögének vizsgálatával került sor. Öregítés hatására bekövetkező, a faanyag felületi rétegében fellépő változások tanulmányozására a peremszög vizsgálatokon túl, kémiai és FTIR vizsgálatokkal került sor. A vizsgált érdesség tartományban (csiszolószemcse finomság: 60-600) végzett kutatás alapján, peremszög változás tekintetében három jól elkülöníthető érdesség tartomány határozható meg, minden vizsgált fafaj esetében. A természetes és mesterséges öregítés peremszögre gyakorolt hatásainak vizsgálatai alapján a mesterséges öregítés hatására bekövetkező felületi módosulások nagyobb mértékű változást okoznak különböző folyadékok (desztillált víz (poláris és diszperzív) és dijódmetán (diszperzív)) peremszögének és a faanyag felületi energiájának tekintetében, a természetes öregítéshez viszonyítva. A felületi réteg kémiai összetételének változása miatt, fafajtól és járulékos anyag tartalomtól függetlenül, a fafelületek polaritása megváltozik. A bekövetkező felületi kémiai változások poláris és diszperzív folyadékok peremszögében nagyobb mértékű változást okoznak, diszperzív folyadék peremszög változásához viszonyítva. 240 h időtartamú mesterséges öregítés hatására, a felületen mérhető peremszög (desztillált víz) a kezdeti, frissen megmunkált faanyagon mérhető érték alá csökken. A felületi réteg kémiai változásait a faanyag fő összetevőinek (cellulóz, hemicellulózok és lignin) degradációja befolyásolja, amely változás totál-fenol és összes oldható szénhidrát tartalom, valamint FTIR vizsgálatokkal megfelelően nyomon követhető.

Item Type: Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords: Faanyag, Felületi érdesség, Felületi energia, Nedvesíthetőség
Divisions: Faipari Mérnöki Kar (Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > wood industry
Hungarian title label: Fafelületek attribútumainak elemzése a nedvesíthetőség vonatkozásában, különböző fafajokon
English title label: Analysis of wood surface attributes, with special regard to the wettability of different wood species
Supervisor label:
Témavezető neveSupervisor scientific name labelEmail
Dr. Csiha Csillaegyetemi docens, habilitált doktor, Soproni Egyetem - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karcsiha.csilla@uni-sopron.hu
Prof. Dr. Csóka Leventeegyetemi tanár, DSc., Soproni Egyetem - Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karcsoka.levente@uni-sopron.hu
Item ID: 633
Creators: Papp Éva Annamária
Identification Number: 3310384
Date Deposited: 2018. Jan. 04. 09:08
Last Modified: 2018. Jul. 07. 06:59
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/633

Actions (login required)

View Item View Item