Inzsöl, Renáta (2022) A rövid ellátási lánc társadalmi-gazdasági és területi összefüggései termelői oldalról Vas megye példáján. Doktori értekezés, Soproni Egyetem.
PDF
Értekezés_Inzsöl_Renáta.pdf Download (3MB) |
|
PDF
Tézisfüzet_Inzsöl_Renáta.pdf Download (213kB) |
|
PDF
Theses_Renata_Inzsol.pdf Download (205kB) |
|
PDF
Értekezés_Inzsöl_Renáta.Text.Marked.pdf Download (4MB) |
Absztrakt (kivonat)
Az élelmiszerrendszer az elmúlt évtizedekben jelentős változáson ment keresztül világszerte. A változás a hagyományosból az alternatív élelmiszerrendszer kifejlődéséhez, vagy még inkább újbóli felértékelődéséhez vezetett. A helyben előállított, ellenőrizhető forrásból származó, egészséges élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet. Ezt az igényt a koronavírus járvány még inkább felerősítette. A minél kevesebb közvetítő jelenlétét megengedő rövid élelmiszer ellátási láncban már egyre több termék érhető el, megjelentek új közvetlen értékesítési módok. A disszertáció célja a magyarországi rövid ellátási lánc társadalmi-gazdasági és területi összefüggéseinek vizsgálata termelői oldalról Vas megye példáján. A megyei tapasztalatok támpontul szolgálhatnak az országos trendek pontosabb megismeréséhez is. A hazai szakirodalomban a rövid ellátási lánchoz kapcsolódó kutatások csak a 21. század első évtizedének végén kezdődtek meg. Ezért az alapvető fogalmi meghatározásokat a kezdeti fázisban leginkább csak átvették a téma kutatói, majd később megkezdődött a külföldi definíciók, kutatási módszertanok hazai viszonyokra történő adaptálása. A magyarországi kutatásokban négy tematikus irány azonosítható: a fogyasztói és termelői fókusz, a hatások és a típusok vizsgálata. A disszertáció elemzi a hazai rövid ellátási lánc területi sajátosságainak változását. Az Élelmiszer-Relokalizációs Termelői Index a helyi élelmiszerrendszerek térbeli elterjedtségének és fejlődési lehetőségeinek kutatására használható. Az index módszertanát a szerző nem csupán átvette, de továbbfejlesztette, és indikátorait módosítva vizsgálta a megyei szintű sajátosságokat. Ez alapján ugyan a kistermelői aktivitási szint összességében valamelyest növekedett 2014 és 2019 között, de a megyei szintű különbségek még inkább elmélyültek. A Vas megyei rövid ellátási lánc termelői oldalának felmérése alapján levonható az a következtetés, hogy egy mikrorégió termelőinek sikeres piacrajutása érdekében szükség van térségi szintű együttműködésekre a rendszer szereplői között, melynek mozgatórugóit a Rövid Ellátási Lánc-szervezők képzik. A hatékonyan működő rövid ellátási lánc modellnek a termelők mindennapi nehézségeire kell megoldást kínálni, úgymint a termelés, a feldolgozás, az értékesítés, a logisztika, a fejlesztési szükségletek és az adminisztráció területén jelentkező hátráltató tényezők. A rendszer hatékony működtetéséhez elengedhetetlen a fogyasztók bevonása is.
Mű típusa: | Disszertáció (Doktori értekezés) |
---|---|
Kulcsszavak: | rövid ellátási lánc, helyi élelmiszerrendszer, vidékfejlesztés, Vas megye |
Doktori iskola: | Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar (Sopron) - (2017. január 31-ig Közgazdaságtudományi Kar, Sopron) > Széchenyi István Gazdálkodás-és Szervezéstudományi Doktori Iskola |
Tudományterület / tudományág: | társadalomtudományok > regionális tudományok |
Magyar cím: | A rövid ellátási lánc társadalmi-gazdasági és területi összefüggései termelői oldalról Vas megye példáján |
Angol cím: | The socio-economic and territorial context of the short food supply chain from producers' perspective using the example of Vas county |
Témavezető(k): | Témavezető neve Beosztás, tudományos fokozat, intézmény Email |
EPrint azonosító (ID): | 813 |
Publikációban használt név : | Inzsöl, Renáta |
A mű MTMT azonosítója: | 32746849 |
Dátum: | 05 ápr 2022 08:59 |
Utolsó módosítás: | 05 szep 2022 06:12 |
URI: | http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/813 |
Actions (login required)
Tétel nézet |