Cellulóz alapú reszponzív anyag előállítása funkcionális részecskék adszorbeálásával

Nagy, Veronika (2015) Cellulóz alapú reszponzív anyag előállítása funkcionális részecskék adszorbeálásával. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[thumbnail of Nagy_Veronika_PhD_ertekezes.pdf]
Preview
PDF
Nagy_Veronika_PhD_ertekezes.pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Nagy_Veronika_tezis_fuzet_angol.pdf]
Preview
PDF
Nagy_Veronika_tezis_fuzet_angol.pdf

Download (388kB) | Preview
[thumbnail of Nagy_Veronika_tezis_fuzet_magyar.pdf]
Preview
PDF
Nagy_Veronika_tezis_fuzet_magyar.pdf

Download (622kB) | Preview
[thumbnail of Nagy_Veronika_PhD_ertekezes.TextMark.pdf]
Preview
PDF
Nagy_Veronika_PhD_ertekezes.TextMark.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

A vas(II)-triazol spin crossover mikrokristályos por és fluoreszcens festék molekulákkal módosított spin crossover nanorészecskék cellulóz rostokon történő adszorbeálásával olyan kompozitok készültek, melyek a módosítás eredményeként a hőmérsékletváltozás hatására különleges, a részecskékre jellemző optikai változást mutatnak, így termokróm, fotokróm és termofluoreszcens termékek állíthatók elő. A hő vagy fény hatására végbemenő változás a vas(II)-triazol alapú egy dimenziós polimerek spin átmentének következményeként jön létre. A külső gerjesztő hatás következtében szerkezeti, optikai és elektronikus változás következik be. A szilárd SCO anyagokra, és a belőlük kialakított kompozitokra jellemző a termál hiszterézis hurok kialakulása, amely a rendszer bistabilitását adja. A kompozit összetevői optikai mikroszkópia, Raman, IR spektroszkópia és DSC analízissel elemezhetőek. Az előállítási körülmények szabályzásával növelhető az adszorbeált részecskék mennyisége, így az SCO vegyületekre jellemző optikai változás hatékonyabban mérhető a kompozitokon. Ezek a körülmények a cellulóz szuszpenzió pH értékének módosítása aszkorbinsav felhasználásával, az ultrahangos kezelés időtartamának és a minta szárítási hőmérsékletének meghatározása. A kompozit tulajdonságaira az elektron mikroszkópos, TG és ICP-AES vizsgálatok mutatnak rá. A felhasznált részecskék méretét az előállítás módja is befolyásolta. A részekék adszorpciója közvetlenül a szintézis után hatékonyabban valósítható meg, mivel így nem alakulnak ki nagyobb részecske aggregátumok. A kompozitok a felhasznált SCO anyagra jellemző hőmérséklet tartományban melegítés hatására kifehéredtek, hűtés hatására pedig felvették az eredeti színt. A fluoreszcens festékmolekula tartamú minták fluoreszcencia változása követte az előbb leírt optikai változásra jellemző görbét. Az elkészült termék alkalmazható lehet a termometriában, a hamisítás elleni védelemben, vagy egy fajta tinta nélküli nyomtatási eljárásban.

Item Type: Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords: Linter cellulóz, Spin crossover részecskék, Termokromizmus, Fotokromizmus, Termofluoreszcencia
Divisions: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > material sciences and technologies
Hungarian title label: Cellulóz alapú reszponzív anyag előállítása funkcionális részecskék adszorbeálásával
English title label: Cellulose fiber functionazitation by SCO materials for smart products
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Csóka, Dr. habil. Levente
egyetemi docens
Item ID: 504
Creators: Nagy, Veronika
Identification Number: 2911183
Date Deposited: 19 May 2015 13:29
Last Modified: 27 Jul 2015 14:22
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/504

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year