Ablakok hőtechnikai elemzése, az üvegezés teljesítőképességének javítása

Elek, László (2014) Ablakok hőtechnikai elemzése, az üvegezés teljesítőképességének javítása. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[thumbnail of Elek_László_tézisfüzet_magyar.pdf]
Preview
PDF
Elek_László_tézisfüzet_magyar.pdf

Download (435kB) | Preview
[thumbnail of Elek_László_tézisfüzet_angol.pdf]
Preview
PDF
Elek_László_tézisfüzet_angol.pdf

Download (422kB) | Preview
[thumbnail of Elek_Laszlo_Ertekezes_2014.pdf]
Preview
PDF
Elek_Laszlo_Ertekezes_2014.pdf

Download (7MB) | Preview
[thumbnail of Elek_Laszlo_Ertekezes_2014.TextMark.pdf]
Preview
PDF
Elek_Laszlo_Ertekezes_2014.TextMark.pdf

Download (7MB) | Preview

Abstract

Az épületek energetikai tulajdonságának javítását és a megtakarítási lehetőségek minél jobb kihasználását célzó energetikai direktívák, rendeletek közvetlenül hatnak az épületek homlokzatának szerves részét képező ablakszerkezetekre. Mivel még a legkorszerűbb nyílászárók sem képesek megközelíteni az épülethatároló falazat hőátbocsátásának értékét indokolt ezen terület célirányos fejlesztése, az energiaveszteség csökkentése. Kutatásom fő célja tisztázni, hogy a jelenleg elterjedten alkalmazott ablakszerkezetekkel, anyagokkal, megoldássokkal hőtechnikailag milyen szint érhető el, továbbá egy hatékony megoldást ajánlani az ablakok hőszigetelésének további fokozására. A disszertációban végeselem módszer (VEM) alkalmazásával meghatároztam három fa, illetve fa-alumínium kombinációjú kerettel rendelkező ablakszerkezetre a hőtechnikai teljesítőképességet. Az ablakok „független” termékként való vizsgálata mellett elvégeztem azok három különféle típusú falszerkezetbe illesztett számítógépes modellezését is. A beépített ablak üvegezésének vizsgálatára, ellenőrzésére vonatkozóan helyszíni méréseket végeztem, ami a számítógépes és laboratóriumi vizsgálatokkal szemben, valós környezeti hatások mellett történt. A mérés eredményeit az alkalmazott matematikában ismert transzformációkkal értékeltem, továbbá sikerült olyan spektrális diagramokat készíteni, amelyekkel egyértelműen jellemezhetőek a hőtranszport folyamatok. Az üveg optikai és termikus teljesítőképességének javítására irányulóan egy, a nanotechnológiában ismert eljárást (LbL) alkalmaztam. A kutatás ezen részében az elektrosztatikus önrendeződéses eljárással 3 félvezető anyag (TiO2, ZnO és SiO2) felhasználásával kilenc féle ultravékony bevonatot készítettem. Az alkalmazott anyagokkal és módszerrel sikerült az ablaküveg hőátbocsátását csökkenteni.

Item Type: Thesis (PhD)
Divisions: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > wood industry
Hungarian title label: Ablakok hőtechnikai elemzése, az üvegezés teljesítőképességének javítása
English title label: Evaluation of thermophysical properties of windows and improvement of glazing performance
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Kovács, Dr. Zsolt
egyetemi tanár, NYME
UNSPECIFIED
Item ID: 463
Creators: Elek, László
Identification Number: 2861904
Date Deposited: 07 Aug 2014 10:14
Last Modified: 11 Jun 2015 11:32
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/463

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year