Pellet termékciklus szabályozó- és mérőrendszerének kiterjesztése

Konrád, Krisztina Éva (2019) Pellet termékciklus szabályozó- és mérőrendszerének kiterjesztése. PhD, Nyugat-Magyarországi Egyetem.

[thumbnail of Konrad_Krisztina_disszertacio.pdf]
Preview
PDF
Konrad_Krisztina_disszertacio.pdf

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of Konrad_Krisztina_tezisfuzet_HUN.pdf]
Preview
PDF
Konrad_Krisztina_tezisfuzet_HUN.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Konrad_Krisztina_tezisfuzet_ENG.pdf]
Preview
PDF
Konrad_Krisztina_tezisfuzet_ENG.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of Konrad_Krisztina_disszertacio_Text_Marked.pdf]
Preview
PDF
Konrad_Krisztina_disszertacio_Text_Marked.pdf

Download (6MB) | Preview

Abstract

A doktori disszertáció a pellet tüzelőanyagok minőségszabályozó eszközeit értékeli; egy, a különböző mérési eljárások értékelésére alkalmas rendszer kidolgozásán keresztül ajánlást fogalmaz meg azok pellet termékciklusba illesztésére; javaslatot tesz a szabályozó eszközök tartalmi kiterjesztésére és gyártási folyamatba építésére, valamint a vonatkozó ISO szabvány kiegészítésére vonatkozólag. Az energiagazdálkodás kulcskérdései a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság és a versenyképesség. A nemzetek részére ezek hiánytalan szavatolására a megújuló energiaforrások jelenthetik az egyik fő alternatívát. Ebbe a képbe tökéletesen illeszkednek a tűzipelletek, melyek kitűnnek a biomassza alapú tüzelőanyagok közül; pozitív tulajdonságaiknak köszönhetően felhasználásuk során közel azonos szintű komfortérzetet képesek nyújtani, mint a gázüzemű berendezések. A dolgozat rámutat a pellet termékciklust szabályzó eszközök egyik hiányosságára: ezek az eszközök nem képesek lefedni a pellet termékciklus teljes folyamatát, többek között az alapanyagok minőségi szabályozására sem térnek ki. Ez meghatározó hiányosság, hiszen a szilárd biogén alapanyagok pelletálhatósági- és a késztermék tüzeléstechnikai tulajdonságait döntően befolyásolja az alapanyag összetétel. A biomassza alapanyagok minősítésére rendelkezésre állnak szabványosított- és egyéb eljárások, de ezek értékelésére, folyamatba illeszthetőségük vizsgálatára korábban nem állt rendelkezésre megfelelő eszköztár. A kifejlesztett mérési eljárások értékelő rendszer ennek a hiányosságnak a megszűntetésére tesz javaslatot, összehasonlíthatóvá és rangsorolhatóvá téve még a különböző paramétercsoportok mérésére vonatkozó eljárásokat is. A dolgozat vizsgálja a mérési eljárások folyamatba illeszthetőségének lehetőségeit is, megjelöli az optimális illesztési pontokat. Majd a disszertáció zárásaként, a hatályos szabályozó eszközök kiterjesztésesének módjára és tartalmára vonatkozó ajánlás fogalmaz meg.

Item Type: Thesis (PhD)
Uncontrolled Keywords: pellet, biomassza, agripellet, minőségszabályozás
Divisions: Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar (Sopron) - (2013. szeptember 30-ig Faipari Mérnöki Kar, Sopron) > Cziráki József Faanyagtudomány és Technológiák Doktori Iskola
Discipline label: engineering and technology > wood industry
English title label: Extending the pellet product cycle controlling and measuring system
Supervisor label:
Témavezető neve
Supervisor scientific name label
Email
Németh, Dr. Gábor
egyetemi docens
UNSPECIFIED
Viharos, Dr. Zsolt János
tudományos főmunkatárs
UNSPECIFIED
Item ID: 674
Creators: Konrád, Krisztina Éva
Identification Number: 30337461
Date Deposited: 04 Dec 2018 14:12
Last Modified: 04 Mar 2019 09:47
URI: http://doktori.uni-sopron.hu/id/eprint/674

Actions (login required)

View Item View Item

Downloads

Downloads per month over past year